שותפות והשתתפותיות

שותפות היא אחת מארבעת העקרונות של תרבות דמוקרטית כזה המזמין לחוויה של להיות חלק ממערכת מבלי להיטמע בתוכה. השותפות מזמנת גילויי אחריות כלפי המערכת מתוך כך שהפרט והמערכת חולקים את אותם ערכים ומטרות. שותפות נבנית ע"י כלים ומהלכים של השתתפותיות ושיתופי פעולה. 

המושג "השתתפותיות" מתייחס לתהליכים של שיתוף ציבור, שבו אזרחים (שאינם נבחרי ציבור או בעלי תפקידים) לוקחים חלק בקבלת החלטות ביחס לנושאים הנוגעים לחייהם. תהליך כזה נובע מרצון של המנהיגות לסולידריות, שיתופי פעולה וערבות הדדית: היכולת לעבוד וליצור עם אנשים נוספים, לחלוק אחריות לגבי משימות משותפות – ביצוען, הצלחתן וכישלונן. 

השתתפותיות מייצרת הזדמנות להשפיע, יוצרת חוויה של שייכות ומעורבות במערכת, לקיחת אחריות לקדם החלטות כשפונקציות מנהיגותיות מתחלקות בין חברי הקהילה. 

השתתפותיות בקהילה, ברשות או במדינה תתרחש בדרך כלל כאשר המנהיגות המכהנת לוקחת  על עצמה את האחריות על כך אם מתוך דחיפה ועידוד מהשטח ואם מתוך תובנה עצמית. 

בנושא/ דף זה תוכלו למצוא כלים ודוגמאות לביטוי עקרון השותפות  ככלי לקידום תרבות דמוקרטית. עוד חומרים בנושא תמצאו – מנקודת המבט של מנהיגות דמוקרטית  בתוך הנושא הובלה משתפת, מנקודת מבט ארגונית בשער "דמוקרטיה של מערכות" ובשער "ארגז הכלים" בנושא השתתפותיות .

חומרי עיון שיעניינו אותך במיוחד:

מה זה שיתוף פעולה? ראיון עם עמרי גפן

סינון בין כל חומרי העיון בנושא שותפות והשתתפותיות:

תוכן זה מוגן. יש להתחבר כדי לצפות בו:

התחברו:

דילוג לתוכן