דיאלוג הוא אחד מארבעת העקרונות של תרבות דמוקרטית, ומתייחס לנכונות והיכולת לנהל שיח מכבד עם כל אדם באשר הוא, מתוך הקשבה ונכונות לראות את הדברים מנקודת מבטו ומתוך תפיסה רב תרבותית.
דיאלוג כאמצעי פעולה הוא תהליך תקשורת בסיסי התומך בשינוי אישי וארגוני. הוא מסייע ביצירת סביבה אנושית המאופיינת ברמת אמון ופתיחות גבוהה, שאנשיה הם בעלי יכולת התבוננות פנימית.
דיאלוג מכוון לדברים שאנחנו מעריכים ואופן התפיסה שלנו אותם. הוא עוסק בגילוי ערכי היסוד שלנו ובהתבוננות מעבר לתשובות האוטומטיות והשטחיות לשאלותינו. דיאלוג עוסק בהרחבת יכולת ההקשבה שלנו, העירנות, והלמידה שלנו אחד עם השני ואחד מהשני. דיאלוג עוסק בחקירת גבולות המשמעות של המושג אנושיות ביחסים בינאישיים ובכלל.
בנושא זה תוכלו למצוא כלים ודוגמאות למימושו של עקרון הדיאלוג ככלי לקידום תרבות דמוקרטית. תוכלו למצוא עוד חומרים בנושאים הובלה קשובה ו הובלה בחברה רב תרבותית בשער "מנהיגות דמוקרטית", ביישום תיאורית U , או לעשות חיפוש למילה "דיאלוג" (מומלץ!).
חבילה-עוברת_-משחק-סיכום-שנה-עם-תלמידים חבילה עוברת – משחק סיכום שנה עם תלמידיםהורד
דיאלוג – אדם וקהילה חיצונית,חברה וסביבה. אדם שגדל וחונך לפי התפיסה הדמוקרטית אשר שומרת על זכויותיו, ער במידה רבה לפגיעת זכויותיהם של אחרים. תלמיד בחינוך הדמוקרטי יהיה רגיש לפגיעת זכויות וחוסר שוויון המתרחשים גם מחוץ לכותלי בית הספר וייפתח אמפתיה לטובת …
הובלת דיאלוג בזמנים שקשה להיות בדיאלוג המלצות למנחה מנחה המעוניין ליצור חוויית שיח חיובית ומרפאת, במרחבי דיאלוג מורכבים. כלי-הובלת-דיאלוג-בעת-הזו-2הורד
הכלה היא פרקטיקה חברתית/חינוכית המבוססת קודם וראשית לכל על תפיסה ערכית. הפילוסופית הפוליטית מרתה נוסבאום שמה במרכז היכולת הבסיסית האנושית את המושגים השתייכות, אינטראקציה בין בני אדם -מקצועית וחברתית, והגנה מאפליה על כל רקע שהוא. ההשתייכות והאינטראקציה החברתית כיכולות או זכויות בסיסיות, מזמינות אותנו כאנשי חברה וחינוך להפנות את הזרקור ולבחון את מרחבי החיים המשותפים דרך פריזמה זו, ואת ההיתכנות להשתייכות של כל אדם באשר הוא למרחבים אלו, מתוך תפיסה שחיבור בין בני אדם (להבדיל מהפרדה) הוא תנאי לרווחתו האנושית, ומהצד השני ההבנה שמרחב מגוון הוא מרחב טוב יותר לכל אדם באשר הוא אדם, ולחברה כולה. לפני מספר שנים נוסח ע"י המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך "יעד ההכלה". עיקרו של היעד היה "שילוב כלל הלומדים במערכת החינוך הרגילה". במסגרת היעד הוקצו משאבים רבים ומכובדים ל"הכנתם" של הלומדים בעלי הצרכים המיוחדים להשתלבות בכיתות הרגילות. אופן הניסוח מעיד על הפעולה המרכזית אליה כיוון הריבון כפעולת שילוב, משמע שכלול היכולות של הפרט (ובמקרה זה כיוון היעד אך ורק לאוכלוסייה המוגדרת כבעלת צרכים מיוחדים), להתאים עצמו למרחב הבית ספרי הקיים. תפיסת ההכלה החינוכית כפי שנוסחה ע"י טוני בות' בתחילת העשור הראשון של המאה ה-21 שואפת לתנועה אחרת לגמרי ומפנה את זרקור האחריות מהפרט ה"אחר" אל המרחב המשותף. הכלי המרכזי שפיתח בות', יחד עם שותפו מל איינסקו וקבוצה שכללה אנשי קהילה/רשות ומחנכים, נקרא אינדקס ההכלה.
מי אחראי? הזרקור מופנה מהפרט על המרחב המשותף: תפיסה ערכית ופרקטיקה חברתית/חינוכית של ערך ההכלה תפיסת ההכלה החינוכית כפי שנוסחה בתחילת העשור הראשון של המאה ה21 מפנה את זרקור האחריות מהפרט ה”אחר” אל המרחב המשותף. מחשבות רעיונות והכרות עם כלי-האינדקס החינוכי.
המכון הדמוקרטי הוזמן על ידי המועצה המקומית כוכב יאיר־צור יגאל, להוביל מהלך של גיבוש תמונת עתיד לחינוך ביישוב, ולאורה הכנת תכנית אסטרטגית לשנים הקרובות. התהליך המתואר במסמך שלהלן היה תהליך השתתפותי במהותו, וההצעה המובאת במסמך התגבשה בעקבות רצף המפגשים וחילוץ התובנות, העקרונות, הערכים והאפשרויות שהועלו על ידי כלל בעלי העניין. תכנית האב נועדה ליצור מענה לכמה אתגרים מרכזיים של היישוב, ובהם טיפוח דיאלוג שוטף ופורה בין קבוצות שונות בקהילה, חיבור דרך עשייה בין אוכלוסיות שונות, העלאת איכות מערכת החינוך והפיכתה לרלוונטית לקהילה ולתלמידים, יצירת קשר בין החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי ועוד. התכנית ממנפת כמה חוזקות של היישוב, ובהן העושר האנושי והסביבתי. מכאן נובע גם החיבור למודל הלמידה מבוססת קהילה ומקום, כמנוע לחינוך רלוונטי המצמיח קהילה משגשגת. מודל זה מתורגם במסמך שלהלן לכדי תכנית הכוללת מספר מרכיבים המשתלבים יחד, ויוצרים תמונת עתיד מיטבית, אך בה בעת בת מימוש, לחינוך ולקהילה.
גיליון 06 יולי 2018 השפעה מגזין המכון הדמוקרטי מודל ״חינוך מחולל השפעה״ פועל בשני צירים: כפדגוגיה בית ספרית, וככלי אסטרטגי להובלת שינוי | מרב ברקת הצורך בעיצוב פדגוגיה העוסקת בחינוך להשפעה נולדה כתוצאה מחיפוש אחר פדגוגיה המתרגמת את ארבעת עקרונות הפעולה …
בעמוד זה תמצאו קישורים למאמרים חיצוניים שעוסקים ברב- תרבותיות. רשימה זו תיבנה עם הזמן תוך בניית גוף הידע רב-תרבותיות – מוזמנים להציע הפניות למאמרים מומלצים בנושא.
גיליון 07 דצמבר 2018 דיאלוג מגזין המכון הדמוקרטי מה נשמע? דיאלוג ווטסאפי על דיאלוגים |מאת: ד״ר רביב רייכרט הדיאלוג של קונפוציוס הוא לא רק צורה ספרותית של כתיבה, אלא ביטוי לדרך שלו בה הולכים המורה והתלמידים. כל מפגש אנושי הוא מקום של למידה והדיאלוג דורש …