המכון הדמוקרטי פועל כארגון לשינוי חברתי המקדם תרבות דמוקרטית, אשר מבוססת על מגילת זכויות האדם. תרבות דמוקרטית רואה באחריות הקהילה להביא את ייחודיותו של כל אדם לידי ביטוי, מקדמת שותפות בין בני אדם, מטפחת יחסי גומלין בין היחיד לקהילה והסביבה, ובדרך זו שואפת ליצירת חברה שוויונית, הוגנת, צומחת ובת קיימא.
תרבות דמוקרטית רואה באחריות הקהילה להביא את ייחודיותו של כל אדם לידי ביטוי, מקדמת שותפות בין בני אדם, מטפחת יחסי גומלין בין היחיד לקהילה והסביבה, ובדרך זו שואפת ליצירת חברה שוויונית, הוגנת, צומחת ובת קיימא.
לפי המכון, תרבות דמוקרטית שואפת לקדם הזדמנות עבור המשתתפים, חוויה עבורם ואחריות האחת כלפי השני ע"י ארבעה עקרונות פעולה: שותפות והשתתפותיות בתהליכים מערכתיים, דיאלוג בין אנשים וקהילות, קשרי פרט וקהילה ו אחריות חברתית פעילה. עקרונות אלו שלובים זה בזה ומשלימים אחד את השני למערכת אחת, לכן בתיאור מודל עבודה או בכלי לא תמיד ניתן לעשות הפרדה ברורה ביניהם. במילים אחרות: אנו שואפים לבטא עקרונות אלו בו זמנית בכל דבר אותו אנו מובילים.
המכון הדמוקרטי מעודד אופטימיות, חשיבה ביקורתית ואקטיביזם של היחיד והקהילה, ופועל בשדות החברה והחינוך לקידומה של תרבות זו. המכון מאמין בתרבות של שותפות, שקיפות, יושרה ולמידה תוך שמירה על קיימות ארגונית וראיית הפרט.
ישנן שלוש אסטרטגיות שינוי והשפעה מרכזיות אמצעותם מקדם המכון תרבות דמוקרטית : הכשרת מנהיגות דמוקרטית משפיעה, דמוקרטיזציה של מוסדות ומבני משילות והפעלת רשת השפעה דמוקרטית.
במודל הלוגי שבנינו תמצאו את אופני ההשפעה שלנו לקידום ארבעת העקרונות באמצעות האסטרטגיות: המודל הלוגי של המכון – בהרחבה המודל הלוגי של המכון – בקצרה