מנהיג קשוב אמון על יחסי אנוש המבוססים על אמון ודיאלוג. על היכולת לגשר ולנהל שיחה בין צדדים במצבי קונפליקט, על היכולת לאפשר מגוון אנושי רב תרבותי ומקום למגוון דעות. הוא אמון על היכולת לקבל החלטה השונה מדעתו, על היכולת להיות בהיר ושקוף, על היכולת לנמק ולהסביר כשהוא לא שבע רצון מהתנהלות מסוימת.
אם ניהול השתתפותי הוא הגוף הרי שהקשבה היא הלב. היא מצויה בפרטים הקטנים ובסדירויות התנהגותיות שהמנהל מהווה להם מודל ומוביל אותם. מנהיג קשוב מצמיח אנשים ומאפשר להם לבטא את עצמם במערכת תוך שהוא רואה בהם ובעצמו כחלק אורגני ממערכת זו.
בנושא תמצאו מבחר של ידע וכלים אודות מנהיגות דיאלוגית בעלת תפיסה הוליסטית. מומלץ להעמיק באמצעות ארגז הכלים ביישומים תיאורית U ו swarm-leadership.
מאמר מתוך "Harvard Business Review" מאת רוברט קיגן וליזה לסקוב-לאהיי, פסיכולוגים ארגוניים שמסבירים את תופעת העובד שלא מסוגל להשתנות ומציעים פתרונות למנהלים.
מהי קהילת מורים לומדת ולמה היא זקוקה? מהי קהילת מורים לומדת ברוח מדעי ההשתפרות? חוברת זו מתרכזת בעקרון ה"ארגון הלומד" להסברת תפקיד המנהלים והמורים בקהילת בית הספר.
הכלה היא פרקטיקה חברתית/חינוכית המבוססת קודם וראשית לכל על תפיסה ערכית. הפילוסופית הפוליטית מרתה נוסבאום שמה במרכז היכולת הבסיסית האנושית את המושגים השתייכות, אינטראקציה בין בני אדם -מקצועית וחברתית, והגנה מאפליה על כל רקע שהוא. ההשתייכות והאינטראקציה החברתית כיכולות או זכויות בסיסיות, מזמינות אותנו כאנשי חברה וחינוך להפנות את הזרקור ולבחון את מרחבי החיים המשותפים דרך פריזמה זו, ואת ההיתכנות להשתייכות של כל אדם באשר הוא למרחבים אלו, מתוך תפיסה שחיבור בין בני אדם (להבדיל מהפרדה) הוא תנאי לרווחתו האנושית, ומהצד השני ההבנה שמרחב מגוון הוא מרחב טוב יותר לכל אדם באשר הוא אדם, ולחברה כולה. לפני מספר שנים נוסח ע"י המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך "יעד ההכלה". עיקרו של היעד היה "שילוב כלל הלומדים במערכת החינוך הרגילה". במסגרת היעד הוקצו משאבים רבים ומכובדים ל"הכנתם" של הלומדים בעלי הצרכים המיוחדים להשתלבות בכיתות הרגילות. אופן הניסוח מעיד על הפעולה המרכזית אליה כיוון הריבון כפעולת שילוב, משמע שכלול היכולות של הפרט (ובמקרה זה כיוון היעד אך ורק לאוכלוסייה המוגדרת כבעלת צרכים מיוחדים), להתאים עצמו למרחב הבית ספרי הקיים. תפיסת ההכלה החינוכית כפי שנוסחה ע"י טוני בות' בתחילת העשור הראשון של המאה ה-21 שואפת לתנועה אחרת לגמרי ומפנה את זרקור האחריות מהפרט ה"אחר" אל המרחב המשותף. הכלי המרכזי שפיתח בות', יחד עם שותפו מל איינסקו וקבוצה שכללה אנשי קהילה/רשות ומחנכים, נקרא אינדקס ההכלה.
מצגת מלווה להרצאת "חסינוי לשינוי" על פי תיאורית IMMUNITY TO CHANGE מאת פרופ' רוברט קיגן וליסה לסקוב להיי
מודל אפר"ת הינו מודל התנהגותי המבוסס על משנתו של אבי הפסיכולוגיה האינדיבידואלית, אלפרד אדלר. במשנתו זו דיבר אדלר גם על עקרון הסובייקטיביות, הווה אומר שהמציאות ה'אמיתית' של האדם היא למעשה הההשתקפות הסובייקטיבית של המציאות בעיניו, השתקפות הנגזרת מסגנון חייו ומדעותיו. מתוך כך ניתן לחולל שינוי בתפיסת המציאות של האדם, על ידי בחינת הפרשנות הניתנת על ידיו לאירועים בהם הוא נתקל, והרחבת טווח הפרשנות שלו. המודל מסייע לניתוח אירועים בלמידת עמיתים ולהבנייה של שיחות משוב אישיות וצוותיות.
מנהיגות הסתגלותית (Adaptive Leadership) היא גישה למימוש מנהיגות לנוכח בעיות סבוכות למולן אין די בסמכות פורמלית או בכריזמה אישית כדי להביא לשינוי מהותי. בהיותה מבוססת על הנחות היסוד של החשיבה המערכתית המנהיגות הסתגלותית מתוארת כפעולה של אנשים רבים המקדמת שינוי במערכת הרחבה. זאת, בניגוד לתפיסה הרווחת אודות מנהיגות, אשר שמה דגש על המנהיג היחיד, לרוב זה שכבר מצוי בעמדת סמכות. תכלית המנהיגות, לפי גישה זו היא לסייע למערכת להסתגל לשינויים בסביבה (בשוק למשל) ולהפוך בכך לרלוונטית יותר.
מודל תקשורת מקרבת, שפת הצרכים: דגש על יחסים לעומת דגש על פתרון בעיות התבוננות: מה קרה? תיאור עובדות רגש: שאילת שאלות, ניתן להיעזר בקלפים. דוגמא: מה חי בך עכשיו שאת מספרת את זה? כשזה קרה מה הרגשת? אנחנו יכולים לעזור בזיהוי הרגש במקרה של תקיעות – את עצוב …
לפניכם רשימת רעיונות לשאלות ופעילות לפתיחת מפגש. אפשר בכל פעם רעיון אחד אפשר גם להדפיס על גבי כרטיסיות ולאפשר למשתתפים לבחור או לפתוח באופן אקראי. מומלץ להגביל את הפעילות בזמן ולעשות סבב מהיר: צ'ק אין מיועד לחימום ולמעבר לעבודה הקבוצתית. על כמה אחוזי …
הקורס שלפניכם הועבר למנחי המכון הדמוקרטי מטעם הארגון הבינ"ל IAP2, במטרה לתת הכשרה בסיסיות בהובלת תהליכי שיתוף ציבור. קורס אינטנסיבי בן שלושה ימים שמעניק תעודת הסמכה של IAP2.
ערמ"ה עובדות רגשות משמעות החלטות עובדות objectives מה ראינו שמענו עשינו שאת/ה זוכר/ת מחפשים מה נזכר מה "נתפס" בזיכרון רפלקציה reflective איך זה מרגיש- רגשי (ללא פרשנות) חשוב לעשות הבחנה בין רגש לפרשנות איך זה משפיע עליך מבחינת רגשות תחושות שיא ושפל? פר …