אבן יסוד מרכזית במנהיגות דמוקרטית היא היכולת של המנהל להוביל שותפות עם האנשים עליהם הוא ממונה ולראות באנשים חלק ממערכת אורגנית אחת. על מנת לייצב תרבות דמוקרטית ברת קיימא במערכת עליה הוא מופקד – על המנהל לנקוט מדי יום בפעולות ארגוניות ובין אישיות המקדמות הלכה למעשה שותפות זו. החל מפיתוח ובניה של מוסדות ארגוניים המאפשרים מפגשים לקבלת החלטות משותפות, סדירויות ארגוניות התומכות במפגשים כאלו, פרקטיקות של שיח לקבלת החלטות משותפת,פרקטיקות לבניית תכניות עבודה עליהם אחראים צוותים וחלוקת אחראויות נרחבת ופרקטיקות לשיקוף הנעשה במערכת.
לשם כך על המנהיג הדמוקרטי להיות מצוי בפרקטיקות הארגוניות המאפשרות התנהלות מסוג זה ולהסתייע במומחים בתחום.
בנושא תמצאו מבחר של ידע וכלים אודות תפיסה מנהיגותית מערכתית ארגנית, מבנים ארגוניים המקיימים תרבות דמוקרטית, הטמעת תרבות דמוקרטית בארגון, הובלה השתתפותית וכלים למשילות משתפת. מומלץ להעמיק באמצעות ארגז הכלים ביישומים swarm-leadership, סוציוקרטיה ו שיתוף ציבור .
מאמר מתוך "Harvard Business Review" מאת רוברט קיגן וליזה לסקוב-לאהיי, פסיכולוגים ארגוניים שמסבירים את תופעת העובד שלא מסוגל להשתנות ומציעים פתרונות למנהלים.
דיאלוג – אדם וקהילה חיצונית,חברה וסביבה. אדם שגדל וחונך לפי התפיסה הדמוקרטית אשר שומרת על זכויותיו, ער במידה רבה לפגיעת זכויותיהם של אחרים. תלמיד בחינוך הדמוקרטי יהיה רגיש לפגיעת זכויות וחוסר שוויון המתרחשים גם מחוץ לכותלי בית הספר וייפתח אמפתיה לטובת …
מצגת מלווה להרצאת "חסינוי לשינוי" על פי תיאורית IMMUNITY TO CHANGE מאת פרופ' רוברט קיגן וליסה לסקוב להיי
ארגונים דמוקרטיים הם "ארגונים שטוחים", שבהם קיימת חלוקה מחודשת של הסמכויות, על מנת לאפשר שותפות של חברי הארגון במוקדי הכוח. בארגונים אלו דרגות החופש של העובדים גבוהות הן בהגדרת התפקיד והן בביצוע המשימות, וקיימות פלטפורמות שונות המאפשרות לעובדים להיות שותפים בקבלת ההחלטות ובהתנהלות הארגונית.
המאמרים והראיונות בחוברת שלפניכם עוסקים כולם ברעיונות, מודלים וכלים לעיצוב מנהיגות ניהולית שיתופית ומערכות השתתפותיות. מערכות משתפות הן מערכות בהן ההיררכיות מושטחות. במערכות כאלו קיימת חלוקה מחודשת של הסמכויות, על מנת לאפשר שותפות של חברי המערכת במוקד …
גיליון 07 דצמבר 2018 דיאלוג מגזין המכון הדמוקרטי קולות בנגב: קונפליקטים, אתגרי זהות והבדלים תהומייים (לכאורה) כמצע לפיתוח שיח עמוק ומחבר "קולות בנגב" הוקמה בשנת 1995 כמדרשה פלורליסטית ללמידה, מפגש וחינוך בנגב, על-מנת לתת מענה לצורך בשיח מעמיק ומחבר בין …
מאת: אפרת בן צבי, על סמך החומרים מאתר https://www.sociocracy.info/ נושאי המצגת: ההתפתחות הרעיונית של התפיסה והיישומים השונים שלה מהמאה ה- 19 ועד היום, הערכים ועקרונות הפעולה של המודל, מושגי יסוד ארגוניים להבנת המודל במאה ה-21, תבניות יסוד להפעלת …
סוציוקרטיה 3.0 היא מודל ארגוני שמבוסס על השתתפותיות בארגונים. המודל בנוי מתבניות או פרוטוקולים, שניתן בקלות ליישם בארגון, המאפשרים התארגנות עצמית טובה יותר, ביטוי מלא ועמוק לאנשים בארגון ושיפור מתמיד של ייעוד הארגון. מייסדי סוציוקרטיה 3.0, ג'יימס פריסט וברנרד בקלברינק, חיברו מודל ארגוני הנשען על תפיסות מעולם פיתוח התוכנה של לולאות משוב ושיפור מתמיד, על עקרונות של זרימה, של ערך, תשוקה וגמישות המתאימה להשתנות המתמדת הנדרשת בעולם במורכבות גבוהה. מודל זה נשען על הסוציוקרטיה הקלאסית הידועה בארצות הברית גם כמשילות דינמית Dynamic Governess. פירוש השם הוא משילות על ידי מי שקשורים לדבר.
כלים ופרקטיקות איך מקבלים החלטות בהסכמה, במציאות מורכבת במיוחד? כמעט שאי אפשר להתבונן על שיתופי פעולה בלי להתייחס לקונפליקטים, דעות מנוגדות ותהליכי קבלת החלטות. התפיסה של סוציוקרטיה 3.0 מציעה לנו התבוננות אחרת על כל תהליך קבלת ההחלטות, ותבנית חדש …