בליווי ארגון בית ספרי, ייחודיות השינוי היא בהתייחסות לפדגוגיה. בבית הספר מתקיימת מערכת קשרים אמיצה בין אופיו של הארגון הבית ספרי לבין התהליך הפדגוגי. הכיתה מתפקדת כיחידה קטנה של הארגון הגדול, הפרקטיקה של התהליך הפדגוגי היא גם הפרקטיקה של היחסים והתהליכים הנהוגים בארגון.
עוד מאפיין ייחודי לארגון הבית ספרי שהינו חלק מארגון גדול יותר – משרד החינוך, ומושפע מאוד מהעירייה או מהמועצה שהוא חלק ממנה.
השינוי הפדגוגי מתייחס להליכה לכיוון של פדגוגיה קונסטרוקטיביסטית ("המודל השלישי" בחינוך) בתהליכי למידה וביישומים כגון: PBL – למידה מבוססת פרויקטים או שאלות, קהילות חשיבה, קהילות לומדים וקהילות חקר. במסמך זה אתייחס ללמידה האחרת המבוצעת לעיתים בשם פרויקט למידה, אבל כוונתי יכולה להיות גם לקהילת חשיבה וכו'. הצורך לייחד מחשבה, זמן ומאמצים לנושא הסדירויות מבוסס על ההנחה (סרסון, 1996) כי כל ניסיון להנהיג שינוי בסביבה הבית ספרית דורש בין השאר שינוי כלשהוא בסדירויות הקיימות. התוצאות הקיימות כרוכות בשינוי של סדירויות קיימות, בביטולה של אחת מהן לפחות או בייצורן של חדשות. המהלך של הבאת שינוי פדגוגי לבית הספר גורם לנו (או מן הדין שיגרום) לחשיבה מחודשת אודות הסדירויות הקיימות (שאנו מתייחסים אליהן כמובן מאליו, למרות שחלקן הלא קטן אינו מחויב בהקשר של מטרות בית הספר) והצבת שתי שאלות: מהו צידוקה של הסדירות הקיימת? מהו עולם החלופות שאפשר לשקול? עצם העלאה למודעות של שתי שאלות אלה, בתוך תהליך השינוי, פותחת לנו שער להזדמנויות גדולות לשינוי. יישום פדגוגיה חדשה מהסוג שפורט מחייב התאמה של סדירויות בית הספר המערכתיות הנוגעות ל: מבנה מערכת השעות, מבנה הלמידה של המקצועות הדיסציפלינאריים לאורך השנים, מבנה הערכה, אורך ומבנה שעור הלימוד, הקצאת המורים לשיעורים השונים ושימוש בתשתיות בית ספריות אנושיות וטכנולוגיות וכדומה.
התאמת_סדירויות_לשינוי_פדגוגי_-_מאמר_מרכז_הידע
בחוברת זו מתואר תהליך השינוי בבית ספר חלוצי, מה הם המהלכים הנדרשים לשם כך לאורך חמש שנים, מה הסיבות למהלכים ומה תפקידו של המנחה המלווה את התהליך. החוברת נועדה בעיקר לשימושם של המנחים העובדים בתכנית
מודל ״חינוך מחולל השפעה״ פועל בשני צירים: כפדגוגיה בית ספרית, וככלי אסטרטגי להובלת שינוי מרב ברקת הצורך בעיצוב פדגוגיה העוסקת בחינוך להשפעה נולדה כתוצאה מחיפוש אחר פדגוגיה המתרגמת את ארבעת עקרונות הפעולה של המכון הדמוקרטי הלכה למעשה לפרקטיקות עבודה בהו …
הגדרה יום אמיצים אוגוסט 2016 לקראת תשע"ז מטרת התכנית למה? חינוך משנה עולם מה? מטרת העל- יצירת שינוי מערכתי פדגוגי בר קיימא דרך הטמעת עקרונות של תרבות דמוקרטית איך? יעדים: פדגוגיה דמוקרטית- הוראה למידה הערכה. יצירת קהילת מורים לומדת יוצרת ומשתפת כל אחת …
המכון הדמוקרטי הוזמן על ידי המועצה המקומית כוכב יאיר־צור יגאל, להוביל מהלך של גיבוש תמונת עתיד לחינוך ביישוב, ולאורה הכנת תכנית אסטרטגית לשנים הקרובות. התהליך המתואר במסמך שלהלן היה תהליך השתתפותי במהותו, וההצעה המובאת במסמך התגבשה בעקבות רצף המפגשים וחילוץ התובנות, העקרונות, הערכים והאפשרויות שהועלו על ידי כלל בעלי העניין. תכנית האב נועדה ליצור מענה לכמה אתגרים מרכזיים של היישוב, ובהם טיפוח דיאלוג שוטף ופורה בין קבוצות שונות בקהילה, חיבור דרך עשייה בין אוכלוסיות שונות, העלאת איכות מערכת החינוך והפיכתה לרלוונטית לקהילה ולתלמידים, יצירת קשר בין החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי ועוד. התכנית ממנפת כמה חוזקות של היישוב, ובהן העושר האנושי והסביבתי. מכאן נובע גם החיבור למודל הלמידה מבוססת קהילה ומקום, כמנוע לחינוך רלוונטי המצמיח קהילה משגשגת. מודל זה מתורגם במסמך שלהלן לכדי תכנית הכוללת מספר מרכיבים המשתלבים יחד, ויוצרים תמונת עתיד מיטבית, אך בה בעת בת מימוש, לחינוך ולקהילה.
בשלב זה, נלווה את המנהל ביצירת התשתית לקיום והתפתחות הפדגוגיה בבית הספר ועל תפקידו כמוביל פדגוגיה ייחודית מבוססת מקום. בכך שיתכנן את הפעולות הבאות תצפיות ושיחות עם המורים והצוותים על הפדגוגיה המתפתחת בתוך בית הספר. יצירת מערך התפתחות מקצועית לצוותים השונים. יצירת שיתופי פעולה בתוך בית הספר ומחוצה לו. יצירת סדירויות תומכות את הפדגוגיה הלכה למעשה. תמיכה ועידוד למובילי התהליך
ליווי תהליך השינוי הבית ספרי המנחה מלווה תהליך זה באמצעות ליווי המנהל והחלוצים, כאשר לעיתים הוא משתלב במפגשי מליאהוהדרכה נוספים עליהם מחליטים ביחד. לעיתים ההנחיה תהיה משותפת למנחה ולמנהל או למנחה ולבעל תפקיד רלבנטי (יועצת, רכזת פדגוגית וכיו"ב).המטרה הי …
עמי וולנסקי בהרצאתו מגמות שינוי בעולם החינוך 14 אומר שיש שתי מגמות חינוך מרכזיות בחינוך הציבורי והן נעות אחת ביחס לשנייה בתנועת מטוטלת: הנחת העבודה בתכנית חלוץ מתבססת על הניסיון והמחקר שתוארו. ראינו שחיזוק המנהיגות העצמית של העובדים ויצירת עבודה משמעות …
מודולת- תחומי עבודת מנחה יצירת קהילת מחנכים שותפים לתהליך מנהל מליאה חלוצים כלים ליווי חלוצים כקבוצה (יכול להתאים לליווי צוותים שונים) יצירת תשתית ידע פרוטוקולים פעילויות היכרות העמקה ויצירה בתחומי הפדגוגיה הדיאלוגית שותפים לתהליך צוות משימה חלוצים כלי …