למידה בניהול עצמי (Self Managed Learnin- ׁSML) היא שיטה בה הלומד לוקח אחריות מלאה על תהליך הלמידה שלו: הוא בוחר מה הוא לומד, איך הוא לומד, איך הוא יעריך את הלמידה שלו. השיטה מתבססת על תפיסת למידה הוליסטית ומניחה שלמידה היא לא רק מאמץ קוגניטיבי אלא מעורבים בה גם רגשות, אמונות, ערכים ותפיסות עולם. השיטה מניחה כי הלמידה עצמה מתרחשת מחוץ לקבוצה הלומדת ושלמידה טובה יותר מתרחשת כשמדברים עליה. התפקיד של הקבוצה היא לתמוך בתהליך הלמידה ע"י שיחה על הלמידה ולא להתאסף על מנת ללמוד ביחד את אותו הנושא ובאותה הדרך.
השיטה פותחה על ידי פרופסור איאן קניננגהם ומיועדת ליישום לא רק במוסדות לימוד אלא גם בארגונים לצורך הפיתוח המקצועי של העובדים. התהליך מתחיל בבניית חוזה למידה במסגרת קבוצה קטנה בה הלומדים עונים, בהצהרה לפני הקבוצה, כל אחד ואחת, על 5 שאלות, היוצרות את החוזה: מאיפה באתי? איפה אני היום? לאן אני רוצה להגיע? איך אגיע לשם? איך אדע שהגעתי?
כאן תמצאו את כלים למתן מענה על השאלות ושיטות לעבודה עם קבוצת SML. המתודה עומדת בפני עצמה וגם מהווה מתודה עיקרית בשיטת החינוך אישי.
מהלך הפעילות פתיחה כל ילד כותב על פתק, מבלי להראות לשאר, חלום שהוא רוצה להגשים בעתיד הרחוק, מטרה חשובה, משהו שהוא מתכוון שיהיה לו בעולם הפיסי, רגשי וכ”ו… אפשר לבטא את החלום באופן ציורי ולא מילולי. פעילות החונכת אוספת את כל הפתקים ומפזרת אותם על הרצפה …
מהלך הפעילות כדאי לערוך הכנה בכתה לקראת יישום הראיון: ראשית לדבר על משמעות הראיון עם המבוגר המשמעותי, מי עונה לקריטריון הזה, למה חשוב לשוחח איתו, מה נרוויח מזה וכ”ו. לאחר מכן, ניתן לעבור על השאלות שבשאלון המוכן ולחשוב יחד עם הקבוצה על שאלות נוספות, ליצ …
גם בפעילות זו ניתן לראות אם בא לתלמידים להוסיף פרמטרים נוספים. כמו כן, ניתן להציע תוספת של ביטוי ויזואלי או יצירתי אחר לזהות שלהם. למשל מצגת מחשב, שתבטא את ההתפתחות שלהם עם השנים – יש הרבה ילדים שיצירת מצגת תדבר אליהם יותר מכתיבה יבשה. אם תהיה הענות לכוון זה – כדאי לאפשר להם להציג זאת מול התלמידים בחדר מחשבים. את תעודות הזהות ניתן להציג קודם בשלשות העצמה ואחר כך – למי שרוצה – במליאה השלמה.
מהלך הפעילות פתיחה חשוב לפתוח ולומר שהצבת המטרות עוסקת בעתיד הקרוב. מדובר בעתיד של השנה הקרובה. הפעילויות שעשינו עד כה עסקו בעתיד הרחוק, בפנטזיה הרחוקה. כעת אנחנו חוזרים ומתכנסים לעתיד בר מימוש. פעילות כל התלמידים מקבלים את דף חילוץ המטרות. כדאי בשלב ז …
מאת: מיכל גלבוע אטר שאלה זו ממוקדת בעתיד, והתשובה לשאלה זו קשורה להצבת יעדים. יעדי למידה. אנו רגילים לחשוב על יעדים במושגים של יעדי ביצוע. תפקידה של הקבוצה בשלב זה, הוא לסייע לפרט להציב יעדי למידה. היעדים יבנו בתחום אחד עד מס' תחומים בהתאם לגיל, מצב חב …
מהלך הפעילות פתיחה מחלקים את הקבוצה לשניים. מסתדרים במעגל פנימי ומולו מעגל חיצוני. על הקבוצה לספר אחד לשני על נקודות בעתיד. פעילות על פי הנחיית החונכת: היכן תגור בעוד 15 שנה? מה יהיה מצבך המשפחתי? מה אתה עושה בצבא? האם ומה אתה לומד? במה אתה עובד?מה התח …
מהלך הפעילות סבב פתיחה מה הדבר הראשון שעשיתי היום בבוקר? פעילות מתחילים את הסבב עלידי חלוקה של לוח שבועי וטושים, כל אחד מהתלמידים מתבקש למלא מידע לפי שבוע אופייני שלו. כמו לדגומא: מה הפעולות הקבועות שמבצע במהלך כל שעות היום. משעות הבוקר עד חצות. בהמשך …
מהלך הפעילות סבב פתיחה משהו שאני אוהב ללמוד? גוף הפעילות מחלקים את הלו”זים משיעור קודם + דפים ריקים.כל אחד מהתלמידים צריך לרשום על הדף הריק מהם שלושת הדברים שסימן שהכי אוהבלעשות במהלך השבוע?כמה זמן יש לו לעשות את זה בשבוע בממוצע?איך למדה לעשות את זה? …
כללי מתחילים את הפעילות תוך כדי חשיבה על הרשימה של האסטרטגיות משיעור קודם . מומלץ שהמחנך יגיע מראש לכיתה בכדי לרשום על הלוח + התוספות של המחנך של אסטרטגיות למידה נוספות. מהלך פעילות סבב פתיחה לבחור את האסטרטגיה שנראה לי שבה אני לומד הכי טוב. פעילות מחל …
מהלך הפעילות סבב פתיחה מה הדבר שאני טוב בו לדעתי או לדעת אחרים? פעילות מחלקים את הלו”זים משיעור קודם ופתקים. כל אחד מהתלמידים צריך לבחור אחת מהפעילויות שסימן בלו”ז כהכי אהובה עליו ושהוא חושב שהוא טוב בו ועל הפתק לרשום תכונהמאפייןהתנהגות שלו שלדעתו בזכו …