למידה מבוססת פרויקטים (PBL ) היא שיטה שבה תלמידים לומדים על נושא באמצעות תכנון וביצוע פרויקט הנותן פתרון לאתגר. על מנת לתכנן את הפרויקט מבצעים התלמידים חקר על נושא מסוים. הלמידה מובילה ליצירת תוצר סופי, המוצג בפני קהל. התוצר יכול להיות מוצר, חומר כתוב, הצגה או ריקוד ועוד.
סוג למידה כזה קשור ל"למידה מבוססת- חקר (Inquiry based learning), הנקראת גם "למידת-חקר", או ל"למידה מבוססת-בעיות" (Problem based learning).
השיטה פותחה ברשת בתי ספר HTH בסן דייגו כדי לאפשר מערכת חינוכית שרואה את התלמיד, רלבנטית לו ונותנת לו כלים להתמודד עם אתגרי המאה ה- 21.
המתודולוגיה ושלביה יכולה לסייע בהתאמה גם לעבודה לפיתוח פרוייקט בכל קהילה יזמית.
לכל אשת או איש חינוך יש אני מאמין – סט ערכים שאותו היא/הוא מנסה לקדם סליחה למישהו יש סולם? חשיבות הורדת ערכים לקרקע. נכון, אפשר תמיד לקחת "סולם" ולהגיע לאותו הערך, לדבר עליו, "לגעת" בו, אבל פגישה תקופתית או מיקרית עם הערך או הערכים לא תעזור להפוך אותו …
מחפשים שותף המחנכ/ת תבקש מהתלמידים להסתובב בחדר ולמצוא חברים בקבוצה העונים לתיאורים הנדרשים: • אוהב את הזמר/ת האהוב/ה עלי. • צבע עינינו זהה. • אוהב את תכנית הטלוויזיה האהובה עלי. • יש לו מספר אחים כשלי. • שמאלי בידיו. • קרוב אלי ביותר בגיל. • יש לו בעל חיים בבית. • מזייף כמוני. • התחביב שלו הוא כמו התחביב שלי. ועוד כהנה וכהנה.. תוך כדי הפעילות המחנכ/ת ת/יכריז כל פעם על משימה אחרת. על התלמידים למצוא שותפים, להחליף מידע בעניין, לרשום את שמות השותפים ולהמשיך הלאה. בנוסף ניתן לבקש או למצוא תלמידים שדעתם שונה ולשוחח עימם 5 דקות.
מסמך שיתופי זה מסכם מהלך מתודי בן תשעה מפגשים של השתלמות בנושא למידה פעילה ומערבת. כאן תוכלו למצוא פירוט של כל אחד מהמפגשים- רציונל, מתודה והמשגה. ההשתלמות כוללת אלמנטים של למידה ברוח מודל PBL, התייחסות למגוון האינטיליגנציות בכיתה, התייחסות לנושא המוטיבציה ללמידה, וקישור למאמרים רלוונטיים.
אופי הפעילות מספר המשתתפים בקבוצה אידאלית היא כ- 8 תלמידים ותלמידות. המנחה מודד זמן ומכוון את המשתתפים להסתדר באופן מסוים בזמן קצוב של כ -20 שניות. *הזמנים יכולים להשתנות בהתאם למטלה.
אופי הפעילות מחלקים את הקבוצה לשלשות. כל שלשה מקבלת דף ועליו שלושה מעגלים עם אזורי חפיפה. על התלמידים למצוא את אזורי הדמיון ביניהם ואת אזורי השוני. *ניתן להנחות את התרגיל בשאלה פתוחה וכללית או על ידי מיקוד בתחום ספציפי. בלונים כל אחד מציירכותב על הבלון …
מדריך זה נכתב על ידי אנשי החינוך של היי- טק- היי. המדריך תורגם לעברית על ידי התיכון שליד האוניברסיטה העברית . המדריך נועד לשמש את המורים שילמדו בדרך של למידה מבוססת -פרויקטים, וכן מורים נוספים אשר יוכלו לשלב מרכיבים מתוך המדריך בלמידה בכיתותיהם. בלמידה מבוססת -פרויקטים המורים מעצבים את תכנית הלמידה, במקום "להספיק" אותה. המדריך מסביר בפירוט מהי למידה מבוססת-פרויקטים ומדוע בוחרים מורים רבים ללמד באמצעותה. הוא מציג דוגמאות שונות לפרויקטים שבוצעו בבתי ספר ברחבי העולם, וכולל טיפים מעשיים ופרוטוקולים מפורטים לתכנון ולביצוע פרויקטים. בסופו תוכלו למצוא רשימת קריאה מומלצת ודרכים ליצור קשר עם מורים בעולם המלמדים בדרך של למידה מבוססת-פרויקטים.
מצגת זו מלווה מפגש מבוא בהשתלמות PBL . המפגש עוסק בהבחנות בין סוגי פרויקטים ומה מניע אותם. כאן תוכלו למצוא מעט רקע על בית הספר HTH, המהווה את המודל המדגים העולמי, המחשות לסוגי פרויקטים, שאלות מניעות ותוצרים.
מצגת זו מלווה מפגש במסגרת השתלמות מקוונת בנושא מודל PBL. המפגש עוסק בהערכה מעצבת, עקרונותיה, והתמקדות במודל הימ"ה המלווה בניית פרויקט PBL. כאן תוכלו למצוא דוגמאות לימ"ה של פרויקטים, ומשימה למעוניינים לבנות ימ"ה לפרויקט בעצמם.
מצגת זו מלווה מפגש מבואי במסגרת השתלמות מקוונת בנושא מודל PBL. כאן תמצאו קווים מנחים למפגש הפותח תהליך השתלמות. מפגש זה כולל את הגדרת ה-setting של ההשתלמות המקוונת, העקרונות של למידה משמעותית, הגדרת שאלה או בעיה המניעות פרויקט, וחיבור בין שאלה/בעיה לתוצר.
מצגת זו מלווה מפגש מבואי במסגרת השתלמות מקוונת בנושא מודל PBL. המפגש עוסק בהגדרת ה-setting של ההשתלמות המקוונת, העקרונות של למידה משמעותית, הגדרת שאלה או בעיה המניעות פרויקט, וחיבור בין שאלה/בעיה לתוצר.