למידה מבוססת פרויקטים (PBL ) היא שיטה שבה תלמידים לומדים על נושא באמצעות תכנון וביצוע פרויקט הנותן פתרון לאתגר. על מנת לתכנן את הפרויקט מבצעים התלמידים חקר על נושא מסוים. הלמידה מובילה ליצירת תוצר סופי, המוצג בפני קהל. התוצר יכול להיות מוצר, חומר כתוב, הצגה או ריקוד ועוד.
סוג למידה כזה קשור ל"למידה מבוססת- חקר (Inquiry based learning), הנקראת גם "למידת-חקר", או ל"למידה מבוססת-בעיות" (Problem based learning).
השיטה פותחה ברשת בתי ספר HTH בסן דייגו כדי לאפשר מערכת חינוכית שרואה את התלמיד, רלבנטית לו ונותנת לו כלים להתמודד עם אתגרי המאה ה- 21.
המתודולוגיה ושלביה יכולה לסייע בהתאמה גם לעבודה לפיתוח פרוייקט בכל קהילה יזמית.
תכנון כללי של הניסוי >> עיצוב פעולת ההתערבות- מטריצת השפעה- השקעה >> איסוף נתונים במהלך הניסוי לפני פעולת התערבות ואחריה >> לקריאה נוספת לצפיה והורדה של החוברת המלא >>
התבוננות בנתונים שנאספו וניתוחם את מפגשי הקהילה העוסקים בניתוח נתונים אפשר לעשות במהלך הניסוי ( לאחר שכבר נאספו נתונים כלשהם) או בסופו. במפגשי קהילה אלו לרוב יוחלט, על סמך ניתוח הנתונים, האם הניסוי הסתיים או שמא כדאי לעשות סבב "תן־קח" נוסף כדי להמשיך ל …
בחירת הנושא שהקהילה עוסקת בו תנאי להצלחת מהלך במדעי ההשתפרות הוא בחירת נושא עיסוק ממוקד הרלוונטי לקהילת המורים. על הנושא הנבחר לענות על האתגרים היומיומיים שהמורה מתמודד עמם בכיתתו. כך קל לגייס את קהילת הלומדים למהלך ההשתפרות. כדאי לבחור את הנושא עם הקה …
איך להשתפר בלהשתפר? מהם מדעי ההשתפרות מדעי ההשתפרות ( Science Improvement ) היא גישה מובנית בתחום החדשנות החינוכית. היא תומכת במורים, במנהיגים חינוכיים ובחוקרים בניסיונותיהם לשתף פעולה כדי לפתור יחד בעיות ספציפיות בפרקטיקה החינוכית. הנחת היסוד העומדת מ …
חוברות אלה תורגמו מרשת בתי הספר שפועלים במודל בארצות big picture הברית ועברו התאמה עבור בתי ספר בארץ שפועלים במודל התחל"ה. ברוכים הבאים למדריך ארגז הכלים למידה מבוססת פרוייקטים חוברת למורה, אסופת חומרי עזר ממקורות שונים העוסקים בתכנון, הערכה והצגה של ת …
"0" allowfullscreen> לקריאה נוספת סרטונים נוספים – קורס PBL בשיתוף מט״ח >>
קוד = "0" allowfullscreen> לקריאה נוספת סרטונים נוספים – קורס PBL בשיתוף מט״ח >>
קוד = "0" allowfullscreen> לקריאה נוספת סרטונים נוספים – קורס PBL בשיתוף מט״ח >>
מתוך: "לקראת הוראה ולמידה בקהילת חשיבה" מאת: יורם הרפז, חינוך החשיבה, חוברת 18, סתיו 1999 החשיבה, כפי שאמר אריסטו, מתחילה בתמיהה, בשאלה ראשונית. הידע האנושי הוא תשובה לתמיהות, לשאלות; חלקן חיוני עדיין, וחלקן אבד. היכולת לשאול שאלה היא מהותית לאדם; זו …
איך מעודדים תלמידים לחשיבה מורכבת, לסקרנות ולהתבוננות מעמיקה והוליסטית על המציאות? דרך טובה לעשות זאת, היא באמצעות שאילת שאלות על נושאים גדולים המקיפים תחומי ידע שונים. כשמנסים לפתור בעיות מורכבות ורבות פנים במציאות, הראייה חייבת לערב תחומי ידע מגוונים, כלומר – היא חייבת להיות רב תחומית.