למידה מבוססת פרויקטים (PBL ) היא שיטה שבה תלמידים לומדים על נושא באמצעות תכנון וביצוע פרויקט הנותן פתרון לאתגר. על מנת לתכנן את הפרויקט מבצעים התלמידים חקר על נושא מסוים. הלמידה מובילה ליצירת תוצר סופי, המוצג בפני קהל. התוצר יכול להיות מוצר, חומר כתוב, הצגה או ריקוד ועוד.
סוג למידה כזה קשור ל"למידה מבוססת- חקר (Inquiry based learning), הנקראת גם "למידת-חקר", או ל"למידה מבוססת-בעיות" (Problem based learning).
השיטה פותחה ברשת בתי ספר HTH בסן דייגו כדי לאפשר מערכת חינוכית שרואה את התלמיד, רלבנטית לו ונותנת לו כלים להתמודד עם אתגרי המאה ה- 21.
המתודולוגיה ושלביה יכולה לסייע בהתאמה גם לעבודה לפיתוח פרוייקט בכל קהילה יזמית.
דוגמא – גן השעשועים מרחב הלמידה: שלב א'- בחירת גן השעשועים כמרחב המדגים כוחות פיזיקליים ביחידות הלימוד של מכניקה. שלב ב'- יציאה לגן השעשועים עם משימות אישיות או קבוצתיות שמטרתם לאפשר לילדים לנסות ולהסביר תופעות יומיומיות דרך עין פיזיקלית. שלב ג'- בחינה …
התמחות – מנטורינג – למידה ממומחה דוגמה – התפתחות אישית: תהליך כיתתי מרחב למידה, אדם במקום פועלו א. במסגרת שיעורי כישורי חיים (בחצי כיתה אם אפשרי) המורה פועלת על מנת לאפשר לתלמידים לחקור בעצמם את אזורי החוזק שלהם וכן את אזורי הצמיחה והעניין. מתוך היכרות …
מצגת זו מאגדת בתוכה דוגמאות לתוצרים של תהליכי למידה ברוח מודל PBL. כאן תוכלו למצוא תמונות "קירות מדברים" של תוצרים לימודיים בבתי ספר יסודיים ובחטיבות ביניים. תוצרים_בלמידה_מבוססת_פרוייקטים
קוד = "0" allowfullscreen> לקריאה נוספת סרטונים נוספים – קורס PBL בשיתוף מט״ח >>
קוד = "0" allowfullscreen> לקריאה נוספת סרטונים נוספים – קורס PBL בשיתוף מט״ח >>
דוגמה ה-POL של יואב
אופי הפעילות מביאים לכיתה חומרי יצירה שונים כמו: דפי A3 ריקים, טושים, צבעים, ירחוניםת צבעוניים, מספריים, דבק וכו.. מחלקים את חומרי היצירה בין התלמידים, כל תלמיד מקבל דף ריק עליו הוא צריך ליצור דיוקן עצמי של התכונות, היכולות, הידע שלו וכו’. ניתן לתת הנח …
אופי הפעילות כל תלמיד מקבל 10 פתקים ריקים וכלי כתיבה. ההנחיה בכל פתק יש לכתוב שאלה שהתלמיד היה רוצה שאול את אחד המשתתפים שהוא לא מכיר ניתן להוסיףהנחיות בסיסיות לגבי איזה שאלות לגיטימיות לשאול ואיזה לא לגיטימי. בהמשך כל פתק יש לקפל לארבע ולרשום עליו את …
אופי הפעילות בתחילת הפעילות הקבוצה תתחלק לזוגות שאינם מכירים זה את זה. לאחר מכן במשך 5 דקות יציגו בני הזוג את עצמם זה בפני זה ויספרו כל העולה על רוחם כמו לדוגמא: דברים שאוהבים או לא אוהבים, תחביב מסוים, מאוויים, תכונות וכו' גם המורה יכול להשתתף בפעילות …