קטגורית של פריטי ידע: פריטים נבחרים
חיפשתם: פריטים נבחרים
מהי תרבות דמוקרטית
גיליון 01 דצמבר 2016 תרבות דמוקרטית מגזין המכון לחינוך דמוקרטי מהי תרבות דמוקרטית? נסיון לחדד את המושג העמום לכאורה ״תרבות דמוקרטית״ לדף הבית מאת אפרת בן צבי מטרתו של מאמר זה לנסות ולעמוד על המשמעות של המושג העמום “תרבות דמוקרטית” (1) – באופן בו הוא נתפס במכון לחינוך דמוקרטי – ובכך גם להבהיר את הממד הרעיוני לאורו אנו פועלים ואופי החשיבה הרעיונית במכון. בחזון המכון נכתב: “תרבות דמוקרטית רואה באחריות הקהילה להביא את ייחודיותו (חוזק צמיחה ודעה) של כול אדם לידי ביטוי, מקדמת שותפות בן בני אדם, מטפחת יחסי גומלין בין היחיד הקהילה והסביבה ובדרך זו שואפת ליצירת חברה שיווניות , …
חמישה מנהיגים מדברים על העולם הכחול
[et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”off” specialty=”off” next_background_color=”#f6f4df”][et_pb_row background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”מספר גיליון + תאריך” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=”Line-height:1.2em;” custom_margin=”|-33px|2px|” custom_padding=”24px||0px|” text_font_size=”17″ text_text_color=”#000000″ global_parent=”9093″ background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”] גיליון 05 מרץ 2018 [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”שם הגיליון” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=”Line-height:1.2em;” custom_margin=”|-33px||” text_font_size=”17″ text_text_color=”#ff0000″ global_parent=”9093″ background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”] אירגונים דמוקרטיים [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”פסיק” global_parent=”9093″ src=”https://wiki.democratic.co.il/wp-content/uploads/2016/11/פסיק.png” use_border_color=”off” custom_margin=”||-2px|” url=”https://wiki.democratic.co.il/פסיק-גיליון-5/” animation_style=”slide” animation_duration=”500ms” animation_intensity_slide=”10%” animation_direction=”left” _builder_version=”3.2″ /][et_pb_text admin_label=”מגזין המכון הדמוקרטי” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_main_element=” font-family: almoni_li !important;|| font-size: 23px;||color: #4D4D4D;||letter-spacing:2px;” global_parent=”9093″ background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”] מגזין המכון הדמוקרטי [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider color=”#ffffff” show_divider=”off” divider_style=”solid” divider_position=”top” hide_on_mobile=”on” disabled_on=”on|on|off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”off” …
מעבר לתפיסות השתתפותיות | DemocratEx | בן ונגר | שני מרצ’בסקי | דרור נוי
התמודדות עם מעבר לתפיסות השתתפותיות בקרב אנשים וארגונים מה הבנו ב-DemocratEx על העזרה שה-Ego צריך כדי לוותר ל-Eco? לדף הבית מאת בן ונגר, שני מרצ’בסקי ודרור נוי הדמוקרטקס הוא מסע משותף לקידום …
תאוריית יו | בן ונגר
כיצד יכולים ארגונים להתמקד ולחקור את מה שקיים ברגע הזה ואת כל הפוטנציאל שטמון בו בזכות מגוון גדול של אנשים? בן ונגר
תאוריית U
תיאורית U מציעה מודל עדכני להנהגה וניהול שינוי ארגוני או חברתי, יחד עם סט מגוון ויצירתי של כלים. המודל מציע מנהיגות המבוססת על חיבור עמוק למקורות ידע פנימיים של המנהיג, הקשבה לסביבה, שבירת דפוסי מחשבה קיימים וחיבור לאפשרות העתידית של ההתפתחות של הארגון. ממוזער400×400 פיקסלים התהליך משורטט בקווים ציוריים בצורת האות U: התבוננות במורד ה –U : יצירת המרחב, הקשבה, התבוננות, למידה מעמיקה של השדה תוך דיאלוג עם כל חלקיו לצורך שבירת פרדיגמות חשיבה קיימות. שהות בתחתית ה–U: נוכחות( Presencing) התחברות למקורות העמוקים של העצמי, לתכלית ולמניעים, מתוכם ארצה להנהיג שינוי. עשייה במעלה ה–U: חיבור לעתיד המתהווה, אפיון “אבי טיפוס”, …
רב תרבותיות בתכנית שבילים
לפסוע בשבילי ה- Liberté, Égalité, Fraternité במבטא יהודי-ערבי דרומי; הצצה לנעשה במרחב הדרומי של המכון תכנית ״שבילים״ מייצרת שותפות יהודית-ערבית ובדרכה הצנועה, לסמן כיוון אחר בחברה הישראלית. התכנית מזמנת הוויה דמוקרטית סינרגטית המבוססת על שלושת העקרונות העומדים בבסיסה של הדמוקרטיה – חירות, שוויון ואחווה.
עקרונות בתהליך החינוך האישי
עקרונות החינוך האישי המרכזיים לפיהם מתקיים התהליך הם קיום אינטראקציות בינאישיות דיאלוגיות מכבדות אדם. האדם בקהילה הינו אדם רב מימדי בעל אזורי חוזק וצמיחה אישיים. האדם בקהילה פועל ומתפתח מתוך אזורי החוזק שלו. מתקיימת הכרה והוקרה באזורי החוזק והייחודיות של כל אדם, תוך ברור אישי מתמיד. לגיטימיות הייחודיות והשונות של כל אדם בקהילה. התפתחות אישית בתוך וכחלק מהחברה אליה היחיד שייך ,תוך עשייה אקטיבית למענה.
על ניהול בארגונים דמוקרטיים
לא הגיע הזמן לעזוב את בית ההורים? על ניהול בארגונים דמוקרטיים, שינוי התפיסה ממודל פטריאכלי למודל של עמית לעמית מאת: שני מרצ׳בסקי עולם העבודה הוא מקום רציני, קורים בו דברים מקצועיים. סחורות מחליפות ידיים, שירותים נמכרים, אג’נדות מקודמות, אבל משום מה ביחסים שלנו עם הממונים עלינו אנחנו חוזרים להיות ילדים. העובדים מתנגדים לסמכות, או שיש להם בעיות עם סמכות, משל היו בני נוער סוררים. עובדים מסתירים טעויות כאילו שרטו להורים את האוטו בערב שישי, מחכים למילה טובה, לטפיחה על השכם, להערכה המיוחלת שבלעדיה אי אפשר להרגיש “שרואים” אותי. גם הבוסים במצב לא מזהיר, אחרי שהם מסיימים להיות ההורים של …
עבודה בקבוצות בכיתה- המדריך המקוצר- מתוך אתר אבני ראשה
תקציר כל הנכנס לכיתה ורואה – במקום את המחזה הרגיל, של כיתה גדולה מול מורה, מבנה אחר, של קבוצות קטנות היושבות בפינות שונות ועובדות יחד על משימה – מניח, מן הסתם, שמתקיימת כאן “למידה קבוצתית” או “למידה שיתופית”. אלא שהשינוי המבני – מכיתה לקבוצות קטנות – אף כי הוא תנאי הכרחי, איננו תנאי מספיק ואיננו ערובה לקיומה של למידה שיתופית, שכן מה שעושה את ההבדל הוא: מה קורה בתוך המבנה של הקבוצה הקטנה? מאחר שחלק גדול ממה שקורה בעבודה קבוצתית הוא דיבור – הרי שאיכות הלמידה ומידת השיתופיות תהיינה תלויות בעיקר באיכות הדיבור או השיח המתנהל בקבוצה . שיח כזה …
ספר חולון – למידה מבוססת פרויקטים במרחב העירוני
למידה מבוססת פרויקטים במרחב העירוני סיפורו של תהליך שינוי חינוכי- עירוני. תקציר ספר זה מספר את סיפור המסע העירוני של חולון, שהחל ברעיון אמיץ של מנהלת בית ספר אחת לצאת וללמוד עם חבריה המנהלים את מודל היי־טק היי בסן דייגו, ארצות הברית. יחד ולחוד הם יצרו פרשנות מקומית למודל זה , פרשנות שתתאים למציאות חינוכית חדשה ופורצת דרך. חשוב להדגיש שאנו מתארים כאן דוגמא לתהליך שינוי פדגוגי עירוני, ולא מתכון מדוייק לתהליך שינוי (שהרי למרחבים עירוניים שונים יתאימו תהליכי שינוי שונים). למעשה, הספר הוא מקרה בוחן שבעזרתו אפשר ללמוד מהניסיון המצטבר של מערכת חינוך עירונית (במסגרת כל הרצף …
ניהול דמוקרטי – ריקרדו סמלר
תוכן סמלר, איש עסקים ברזילאי, מנכ”ל חברת סמקו, הגיע לניהול החברה מתוך תפיסה של דמוקרטיה ארגונית מקסימלית, שבאה לבטל מוסכמות ישנות של שליטה ובקרה על העובדים. בעקבות השינויים שהוביל, הארגון פועל ומתנהל מתוך רצון לאפשר חופש ורווחה לעובדים, ומעודד מציאת איזון בין עבודה להנאה.
מרחבי למידה עירוניים- יוצאים מחוץ לחומה
חוברת: מרחבי למידה עירוניים – יוצאים מחוץ לחומה מאת::תמיר גבאי “לעולם אין אנו מחנכים במישרין, אלא בעקיפין, במיצועה של הסביבה. האם אנו מניחים לסביבות מקריות לעשות את העבודה הזאת או שאנו מתכננים סביבות במיוחד למטרה זו? וכל סביבה היא סביבה מקרית מבחינת השפעתה החינוכית, עד שלא תוכננה במחשבה תחילה, מתוך נתינת דעת על פעולתה החינוכית”
מימדים בתהליך שינוי בבית הספר
תהליך שינוי בבית ספר מתייחס לארבעה ממדים: הממד הרעיוני, הממד הארגוני, ממד מערכות היחסים והממד הפדגוגי. ממדים אלו הם זירות הפעולה בהם תתבטא התרבות הדמוקרטית והחדשנות החינוכית והם שלובים ומשפיעים אחד על השני.
מודל משילות משתפת ופיתוח קהילה
משילות משתפת הנה מדיניות בה הרשות בונה מנגנונים מוסדרים של השתתפות ציבור על פי הצרכים, האופי והמידה הנכונים לה על מנת להתניע תהליכים שיפריחו את הרשות. באמצעות מנגנונים אלו היא מחברת את התושבים לאתגרי העיר או המועצה, ומאפשרת להם להירתם ולתרום.
מודל בת ים לחינוך אישי
ממודל עירוני למהפכה ארצית ” חינוך אישי בשבילי זה מה שמחזיר אותנו לתפקיד המקורי של המחנך ,כפי שהוא אמור היה להיות ” (חינוכאית בחטיבת הביניים) מוזמנים להכיר עשייה חינוכית אמיצה ,מלאת סבלנות ועוצמה בבת ים ,מעשה חינוכי ראוי ,מתפתח וצומח ,מעמיק ומוטמע שהפך למצפן חינוכי לכל עשייה יום יומית ולכל דיאלוג ,במערכת החינוך יוצאת הדופן ב”עיר חינוך בת ים”. נסביר מהו “מודל בת ים לחינוך אישי” ,מה מקור ההשראה שלו ,ומה מרכיביו. נפרט את האתגרים שעמדו על הפרק ,לפני ובזמן הטמעת התוכנית העירונית. נאתר את שיתופי הפעולה הנדרשים ,כדי לבנות וליישם תוכנית חינוך עירונית שכזו. נברר מה מרכיביו של תהליך …
מהם ארגונים דמוקרטיים
ארגונים דמוקרטיים הם “ארגונים שטוחים”, שבהם קיימת חלוקה מחודשת של הסמכויות, על מנת לאפשר שותפות של חברי הארגון במוקדי הכוח. בארגונים אלו דרגות החופש של העובדים גבוהות הן בהגדרת התפקיד והן בביצוע המשימות, וקיימות פלטפורמות שונות המאפשרות לעובדים להיות שותפים בקבלת ההחלטות ובהתנהלות הארגונית.
מהי השתתפותיות- הגדרה
מאת: שני מרצ’בסקי השתתפותיות היא פיתרון ישן חדש להתארגנות אנושית. היא הולכת אחורה עד למדורת השבט אבל גם נעה קדימה בפרץ הטכנולוגיות של מהפכת הידע. השתתפותיות היא כמו פיצוץ גדול של אנרגיה שמשתחררת כשנגמלים מהדפוסים הישנים של ההיררכיות הדכאניות. השתתפותיות היא שלב אבולוציוני נוסף של המודלים הקודמים וכדי להבין אותה צריך להתבונן שוב בהנחות היסוד של המודל הארגוני המרכזי היום – המודל ההיררכי. ההיררכיה מבקשת תיאום ושליטה. היא מנגנון יעיל שיועד לעולם בו לא היו אמצעי תקשורת נגישים, ובה מרבית האנשים היו אנאלפבתיים, פערים מעמדיים הגדירו את הנגישות של אנשים לידע ולחוכמה, מערך האמונות הדתיות הכתיב במידה רבה את הרגלי …
- 1
- 2