העתיד כבר כאן – כנס הגיל הרך מצגת חינוך הדמוקרטי מהו – כנס הכיך הרך>> לקריאה נוספת גן הילדים במאה ה-21, התפיסה הזורמת >> מצגת: מורידים ערכים לקרקע >> מצגת: בניית מרחבי עצמאות >>
היוועצות היא שיח קבוצתי מובנה בין עמיתים לשם למידה משותפת. בתהליך ההיוועצות, הנועץ מעלה דילמה/קושי/תיאור מקרה, וחברי הקבוצה משתפים בידע, ניסיון, רגשות ומחשבות שלהם ביחס לסוגיה שהועלתה. מטרת התהליך היא לפרוס מגוון תובנות, להרחיב את זווית הראייה על המצב ולהציע פתרונות לנועץ על מנת שיגיע למסקנה משלו.
אופי הפעילות בתחילת הפעילות הקבוצה תתחלק לזוגות שאינם מכירים זה את זה. לאחר מכן במשך 5 דקות יציגו בני הזוג את עצמם זה בפני זה ויספרו כל העולה על רוחם כמו לדוגמא: דברים שאוהבים או לא אוהבים, תחביב מסוים, מאוויים, תכונות וכו' גם המורה יכול להשתתף בפעילות …
אופי הפעילות הפעילות מתחילה בסבב שמות, כל תלמיד יאמר את שמו. בתום הסבב ייקח המורה כדור ויזרוק אותו לתלמיד כלשהו בציון שמו זה יזרוק את הכדור לתלמיד אחר, שוב בציון שמו, וכך עד שכולם ישתתפו בתרגיל.
מי אחראי? הזרקור מופנה מהפרט על המרחב המשותף: תפיסה ערכית ופרקטיקה חברתית/חינוכית של ערך ההכלה תפיסת ההכלה החינוכית כפי שנוסחה בתחילת העשור הראשון של המאה ה21 מפנה את זרקור האחריות מהפרט ה”אחר” אל המרחב המשותף. מחשבות רעיונות והכרות עם כלי-האינדקס החינוכי.
גזרו את הטבלה, הכינו מספר סטים של קלפים המכילים את כל השאלות. חלקו את הכתה לזוגות/שלשות/רביעיות.
מפגש הצוות במכון מהווה מרכיב מרכזי בניהול עובדים, קידום המשימה, יצירת שייכות ופיתוח מקצועי. ההמלצה היא שישיבות הצוות יכללו את שלושת מרכיבי הימ"ה: ידע: ידע על המכון, ידע על הפרויקט, ידע על תרבות דמוקרטית, המודל הדמוקרטי שהפרויקט עוסק בו, פרקטיקות דמוקרט …
הסכם למידה מאת: גל-יה אופנברגר מאיפה באתי נסו להיזכר במטרה חשובה לכם שרציתם להגשים בעבר. מה הייתה המטרה? שחזרו את התכנית שהשתמשתם בה כדי להגשים מטרה זו ותארו אותה ציינו דברים שהפריעו לכם להגשים את המטרה באילו דרכים התגברתם על המכשולים מי היה שותף שלכם …
תכנית הערכה היא למעשה גם תכנית ההוראה והלמידה. בשלב הראשון של בניית תכנית הערכה נשאלות שאלות כבדות משקל, כגון מה חשוב לי ללמוד; מהן השאלות המרכזיות שעליהן חשוב לי? שיינתנו תשובות במהלך הלמידה מהם תוצרי הלמידה ותוצרי ההערכה; מהם הידע, המיומנויות וההרג …
הערכה מסכמת זהו השלב החותם את תהליך הלמידה. שלב זה מאפשר מבט רפלקטיבי רחב ופומבי הכולל הסקת מסקנות בנוגע למטרות העל של תהליך הלמידה. התלמיד יכול "להביט אחורה" כדי להבין במה התקדם, מה השיג ומה עדיין לפניו. המורה והמעגל הקרוב המלווה את התלמיד משמשים עדים …