החינוך הדמוקרטי שם דגש על שיח מתמיד ומעמיק בין התלמיד כאישיות אינדיבידואלית לבין תפיסתו החברתית והקולקטיבית של התלמיד. לאחר שנים במסגרת החינוך הדמוקרטי, בה לומדים לקיים דיאלוג ולהבין את צרכי הסביבה, הבוגר בורר את צרכים אלו ואת צרכיו ורצונותיו האישיים …
בחירתו של הילד/ה, לעומת רצון ההורים להיות מעורבים/מתערבים בחייו. בחירה – של הילד יש להעניק לכל אדם את הזכות לגבש את דרכו, להכריע הכרעות רלוונטיות אליו ולבחור את בחירותיו. כל זאת בתנאי שאין הוא פוגע באדם אחר ושאין הוא מערער על זכותו של הזולת לאותה מידה …
עיקרון הבחירה הוא אחד מהעקרונות הבסיסיים של החינוך הדמוקרטי. עיקרון זה משקף רעיון חשוב בחינוך הדמוקרטי, לפיו האדם יכול לכוון את דרכו ולהיות אחראי להשלכותיהן של הבחירות אותן הוא מבצע. ברוב בתי הספר הדמוקרטיים עיקרון הבחירה בא לידי ביטוי דרך החופש של היל …
התנהגות מפריעה של תלמידים במערכת החינוך בכל טווח הגילאים היא תופעה מוכרת ומדוברת. זו כותרת כללית המתייחסת למנעד רחב המכיל שובבות, בעיות משמעת, התקפי זעם, אלימות לסוגיה, קשיי הסתגלות, התנהגות מופנמת אנטי-חברתית והפרעות התנהגות. התופעה מטרידה ילדים, הורי …
דיאלוג – אדם וקהילה חיצונית,חברה וסביבה. אדם שגדל וחונך לפי התפיסה הדמוקרטית אשר שומרת על זכויותיו, ער במידה רבה לפגיעת זכויותיהם של אחרים. תלמיד בחינוך הדמוקרטי יהיה רגיש לפגיעת זכויות וחוסר שוויון המתרחשים גם מחוץ לכותלי בית הספר וייפתח אמפתיה לטובת …
הרעיון הדמוקרטי חל על כל מי שלוקח חלק בחינוך הדמוקרטי: תלמידים, מורים, הורים, חונכים והקהילה מסביב. המרחב הפדגוגי אנשי הסגל מסתכלים על אפשרות הבחירה משני הכיוונים: מצד אחד יש להם את האפשרות לבחור מה ללמד, להיות שותפים בבחירת מנהל בית הספר ובכל הצבעה שע …
בעיות התנהגות במערכת החינוך ודרכי התמודדות בבתי הספר התמודדות עם בעיות התנהגות במערכת החינוך בכל בית ספר או שכבת כיתה ישנו אותו קומץ של ילדים עם דפוסי התנהגויות מורכבות במיוחד. העבודה החינוכית המורכבת כוללת בחובה קשיים ואתגרים רבים. מנהלים, יועצות בית …
בבתי הספר הדמוקרטיים קיים מגוון של תלמידים, רוב התלמידים בעלי סממנים זהים באישיותם, ברקע ממנו הם הגיעו ובמצבם הכלכלי. עם זאת, הם בעלי אינטליגנציות שונות, יכולות שונות והעדפות אחרות. ישנו פלורליזם, אך הוא מוגבל. הטרוגניות בכל בית ספר דמוקרטי יש מגוון של …
חונכות היא אחת מאבני היסוד של החינוך האישי. מדובר בתהליך שעוברים שני אנשים אשר צועדים בדרך משותפת, ניסיונו של האחד מזין ומושך את השני דרך למידה משותפת, הקשבה, מפגשים ושיח דיאלוגי.
הגדרות וערכים לחשיבה ביקורתית:על- פי ג'ון פסמור, בספרו "חינוך לביקורתיות", ביקורתיות היא מיומנות ויש להקנותה כשם שמקנים כל מיומנות- באמצעות אימון. כאשר אנו מכנים אדם "ביקורתי" במטרה לאפיין אותו. נרצה ליחס זאת למיומנות לוגית- לאדם המסוגל להבחין בכשל ל …